HomeEchoscopie › 13 weken echo

13 weken echo

Lees hier de folder van het RIVM: https://www.pns.nl/documenten/folder-de_13_wekenecho_en_de_20_wekenecho

en/of: https://www.pns.nl/13-wekenecho

De invoering van de 13 weken echo (ook wel: het eerste trimester SEO structureel echoscopisch onderzoek) vindt plaats in het kader van een landelijke, wetenschappelijke studie: de IMITAS studie. U kunt alleen een 13 weken echo laten maken als u 16 jaar of ouder bent en meedoet aan de studie. Uw verloskundige of gynaecoloog kan u hier meer over vertellen. 

De 13 weken echo is een screeningsonderzoek naar structurele afwijkingen. Wanneer een echoscopist een afwijking vermoedt, vindt verwijzing plaats naar een Centrum voor Prenatale Diagnostiek. EVA verwijst dan naar de afdeling Prenatale Diagnostiek en Therapie van het Radboudumc in Nijmegen. Daar wordt de diagnose gesteld en eventueel verder beleid met u besproken.

Als u voor een 13 weken echo kiest meldt uw verloskundige of gynaecoloog u digitaal aan. Daarna kunt u bij ons een afspraak inplannen. In tegenstelling tot de 20 weken echo heeft u géén echoformulier nodig. De 13 weken echo wordt gemaakt bij een zwangerschapsduur tussen de 12+3 en 14+3 weken. Er zijn geen kosten aan verbonden.