HomeEchoscopie › Termijnecho

Termijnecho

Deze echo wordt in principe gemaakt vóór 14 weken zwangerschap, maar bij voorkeur tussen de 10 en 12 weken zwangerschap. De termijnecho wordt gemaakt om te bepalen of de zwangerschapsduur op basis van de eerste dag van de laatste menstruatie overeenkomt met de duur van de zwangerschap op basis van de echo. Zekerheid over de duur van de zwangerschap is belangrijk voor het verdere vervolg van de zwangerschap.
Behalve het bepalen van de termijn, wordt er bij deze echo ook gekeken of de zwangerschap intact is en of er misschien sprake is van een meerlingzwangerschap.

Een echo die voor de 11 weken gemaakt wordt, wordt meestal inwendig (via de vagina) gemaakt, omdat de beeldvorming via de buikwand nog niet optimaal is.

Als u tijdens een eerdere zwangerschap een miskraam heeft doorgemaakt, bestaat er tijdens een volgende zwangerschap vaak meer onzekerheid. U heeft dan de mogelijkheid om al vroeg tijdens de zwangerschap een echo te laten maken, om te kijken of er hartactie bij de baby zichtbaar is. Deze echo is mogelijk vanaf 7 weken zwangerschap en wordt vaginaal gemaakt. Als er hartactie is waargenomen, wordt de kans op een miskraam kleiner. Vervolgens wordt er dan tussen de 10 en 12 weken zwangerschap nogmaals een echo gemaakt, om de termijn te bepalen.